Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Άτομα με παράλυση παίζουν μουσική με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή

Ένα νέο σύστημα, που συνδέει τον εγκέφαλο με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή επιτρέπει σε ασθενείς με παράλυση, να παίζουν μουσική μόνο με τη δύναμη της σκέψης τους.

Το καινοτομικό σύστημα επιτρέπει σε άτομα με σοβαρή παράλυση (που μπορούν να κινήσουν μόνο τα μάτια τους και ελαφρά το κεφάλι τους), συνέπεια εγκεφαλικού επεισοδίου ή τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, να «δημιουργήσουν» μουσική μόνο με τη σκέψη τους.

Η συσκευή «συλλαμβάνει» τους ανεπαίσθητους ηλεκτρικούς παλμούς των νευρώνων και τους μετατρέπει σε μελωδίες.

Η νέα μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο Music and Medicine, σύμφωνα με το Nature, αναπτύχθηκε από ερευνητές των βρετανικών Πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έσσεξ, με επικεφαλής τον συνθέτη και ειδικό στην μουσική μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών Εδουάρδο Μιράντα.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα να δημιουργήσουν μουσική είτε για ψυχαγωγικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς. περισσότερα>>

πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγκεφαλική πρωτεΐνη «κρύβεται» πίσω από τον αυτισμό

Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια πρωτεΐνη προκαλεί διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αναστέλλοντας την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν ποντίκια με αυτισμό, τροποποιώντας ένα γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή της πρωτεΐνης Shank3.

Τα πειραματόζωα παρουσίασαν κοινωνικά προβλήματα και επαναληπτική συμπεριφορά, κλασσικά συμπτώματα του αυτισμού και των σχετικών με αυτόν διαταραχών.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, δημιουργεί ελπίδες για την δημιουργία των πρώτων αποτελεσματικών φαρμάκων.

Η πρωτεΐνη Shank3 εντοπίζεται στις συνάψεις, τις ενώσεις που σχηματίσουν οι εγκεφαλικοί νευρώνες ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ερευνητές δημιούργησαν ποντίκια ώστε να έχουν μεταλλαγμένη μορφή της Shank3 και παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα απέφευγαν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με άλλα τρωκτικά. Επίσης εμφάνισαν επαναληπτική και αυτό-καταστροφική συμπεριφορά.

Όταν ειδικοί από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ανέλυσαν τους εγκεφάλους των πειραματόζωων, παρατήρησαν ελλείμματα στα κυκλώματα που συνδέουν δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, τον φλοιό και το ραβδωτό σώμα. Οι υγιείς συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών αυτών περιοχών πιστεύεται ότι είναι το «κλειδί» στην αποτελεσματική ρύθμιση των κοινωνικών συμπεριφορών και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. περισσότερα>>


πηγή: health.in.gr