Σελίδες

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό






Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Ο αυτισμός δεν περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή ή μια χώρα. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια δράση.

Αν και αναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός αρχίζουν στην παιδική ηλικία, παραμένουν σε όλη τη ζωή ενός ατόμου.
 Η δουλειά μας με και για τα άτομα με αυτισμό δεν πρέπει να περιορίζεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
 Θα πρέπει να  περιλαμβάνει θεραπείες, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλα βήματα που μας οδηγούν προς μια συστηματική και διά βίου δέσμευση.

Η προσέγγιση σε άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού απαιτεί παγκόσμια πολιτική δέσμευση και καλύτερη  διεθνή συνεργασία, ιδίως στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Μεγαλύτερες επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα, της εκπαίδευσης  και της εργασίας είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες μαζί, χρειάζεται να  βελτιώσουν περισσότερο την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και να καλλιεργήσουν  τα ταλέντα τους. Πρέπει επίσης να προωθήσουμε περαιτέρω την έρευνα, την εκπαίδευση ανειδίκευτων παρόχων   φροντίδας, και να μπορέσει η κοινότητα του αυτισμού να οργανώσει πιο εύκολα τις υπηρεσίες αυτές και να εξασφαλίσει τα κατάλληλα μέσα που μπορούν να υποστηρίξουν και να ενσωματώσουνν τα άτομα με αυτισμό.


Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό έχει ως στόχο να προωθήσει μια τέτοια δράση  και να επιστήσει την προσοχή στην απαράδεκτη διάκριση, κατάχρηση και την απομόνωση που βιώνουν τα άτομα με αυτισμό  και οι αγαπημένοι τους. Όπως τονίζεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τα άτομα με αυτισμό  είναι ισότιμοι πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Την ημέρα αυτή στη Νέα Υόρκη, Βιέννη και Γενεύη, η Ταχυδρομική Διοίκηση Ηνωμένων Εθνών θα κυκλοφορήσει  έξι αναμνηστικά γραμματόσημα και δύο συλλεκτικούς φακέλους αφιερωμένους στην ευαισθητοποίηση του αυτισμού.
Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια χαρτιού - με εικόνες που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό -  θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι το ταλέντο και η δημιουργικότητα ζουν μέσα σε όλους μας.


Η γυναίκα μου έχει  εμπλακεί πολύ ενεργά με τη συνειδητοποίηση του αυτισμού και τις προσπάθειες προάσπισής του και έχει μοιραστεί  μαζί μου εμπνευσμένες ιστορίες  όχι μόνο για τα άτομα με αυτισμό, αλλά και για εκείνους που δεσμεύονται  για τη βελτίωση της ζωής τους. Ας συνεχίσουμε όλοι να ενώνουμε τα χέρια για να μπορέσουν οι άνθρωποι με αυτισμό και  άλλες νευρολογικές διαφορές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να απολαμβάνουν τις ευκαιρίες και την ευημερία
που είναι αναφαίρετο  δικαίωμά τους.
Ban Ki-moon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου