Σελίδες

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Η αύξηση του αυτισμού ίσως σχετίζεται με έξυπνους γονείς


Οι επιστήμονες εξετάζουν τη θεωρία που θέλει τους ευφυείς γονείς να ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των αυτιστικών παιδιών.
Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εξετάσει τη σχέση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στους ευφυείς γονείς (όπως επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικοί) και την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Ο καθηγητής Simon Baron-Cohen, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Αυτισμού του Πανεπιστημίου, δήλωσε πως υπήρχαν ενδείξεις ότι οι ενήλικες που εργάζονταν στους τομείς της επιστήμης και σε εκείνους που έχουν σχέση με τα μαθηματικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτιστικά παιδιά.
«Μία σαφής εξέταση της υπόθεσης αυτής θα μας επιτρέψει να δούμε εάν τα ζευγάρια που είναι και οι δύο εξαιρετικά συστηματικοί -για παράδειγμα, όσοι σπούδασαν ή εργάζονται σε τομείς ΕΤΜΜ (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά)- είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ένα παιδί με αυτισμό, συγκριτικά με τα ζευγάρια όπου μόνο ο ένας είναι πολύ συστηματικός ή κανένας από τους δύο,» πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη μελέτη θα συμμετάσχουν απόφοιτοι και θα ερωτηθούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους, καθώς και για τις σπουδές που ακολούθησαν στο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να εξετάσουν τη θεωρία, η οποία έχει ήδη τονιστεί σε άλλη έρευνα.
Το 2001, μία αναφορά κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μαθηματικοί είχαν υψηλότερα ποσοστά αυτισμού, συγκριτικά με τα άλλα επαγγέλματα, ενώ μία μελέτη του 1997 βρήκε πως τα παιδιά και τα εγγόνια των μηχανικών είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αυτιστικά.
Να σημειωθεί ότι στη μελέτη θα συμμετάσχουν απόφοιτοι πανεπιστημίων, που έχουν παιδί ηλικίας 18 μηνών και άνω.
Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε εδώ.
πηγή:PATHFINDER